Deze methode gaat uit van een energetisch regelsysteem in de mens, dat vooraf gaat aan de andere systemen zoals immuunsysteem, zenuwstelsel en hormonaalsysteem. Dat energiesysteem, ook wel vitale kracht genoemd, houdt onze gezondheid in stand en bepaalt ons vermogen tot zelfherstel. 
Het brengt een uit balans geraakt systeem weer op orde zodat ons eigen zelfherstellende vermogen het lichaam weer gezond kan maken.

Echter in deze moderne tijd blijken stoorfactoren dit herstel te bemoeilijken. Voorbeelden hiervan zijn gevolgen van overmatige stress, chemische toevoegingen aan onze voeding, milieuvervuiling, vaccinaties, resten van antibiotica, of gevolgen van een virusinfectie, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer. Hierbij kan de bioresonantie te hulp komen, waarmee heel gericht bepaald kan worden welke factoren het herstel bemoeilijken.

Daarnaast is het mogelijk de stoorfactor, we noemen dit ook wel een belasting, weg te nemen met één of meerdere behandelingen. De behandelingen zijn pijnvrij en daardoor ook heel geschikt voor kleine kinderen en baby’s.
Prettig is ook dat vaak een antwoord gegeven kan worden op het waarom van bepaalde klachten. Het kan nodig zijn in de periode van behandelen een dieet te houden. Veel mineraalarm water (zie mineraalarm water onder ‘informatie’) drinken is altijd nodig gedurende een behandelingsperiode.

De behandeling van allergieën, zoals voedingsallergieën, hooikoorts of eczeem zijn heel doelgericht en met zeer goede resultaten. In de reguliere geneeskunde bestaat de behandeling vooral uit het wegnemen van de hinderlijkste klachten. Met bioresonantie wordt de oorzaak aangepakt. 

De methode is ontstaan in Duitsland vanuit de elektroacupunctuur en wordt momenteel met veel succes in vele natuurgeneeskundige praktijken gebruikt.